Aalto University

HELSINKI

 

PROPOSAL FOR THE NEW AARTO UNIVERSITY BUILDING

We see the competition as a chance to create more than merely adding a new space to shop and a place for a design school. We see it as a new front door for a new university: a complete campus centre, including showcases for technology, business, and design; as well as places for urban activities, natural spaces and housing.
The centre should be a lively, inspirational place to work, to hang out and to live, with the backdrop of the rich nature of the area. It will be an open-air exhibition of university life to current students, faculty members, visitors and prospective students.
As the campus stands now, it is a monotonous green space with buildings floating within it. For an overall campus strategy, the buildings should be clustered to form quads. In time, the green spaces between the buildings evolve to reflect a range of open space typologies.
Within this overall framework, Maxwan created numerous public space moments that can be used in different ways in different seasons by different people.
The design school is designed in a way that all spaces that can allow for more flexibility, openness, and a merging of making and educating, are pushed to the ground floor, while the more privacy/efficiency oriented programs, administration, classrooms, and LUME - are given a functional layout above. This creates a dynamic place to learn, and a showcase to passersby of the work of the school.

Project@Maxwan

program
campus center, learning center, design faculty
client
Aalto University
country
Finland
city
Helsinki
partner in charge
Hiroki Matsuura
team leader
Jason Hilgefort
team
Artur Borejszo , Dominykas Kalmatavicius, Frank Loer, Ignas Uogintas, Vaidotas Vaiciulis




©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan

RELATED


Love Cove

Kaohsiung
A THIN PLATE OF THE MARITIME AND POP MUSIC CENTER

Perforum

Tallinn
A CLUSTER OF MULTIPLE SCHOOLS ALONG ONE LARGE PUBLIC SPACE TUNNEL

KOZIN RESIDENTIAL ISLAND

Kyiv
HOW TO BUILD 2000 NEW HOUSES WHILE PRESERVING THE NATURAL BEAUTY OF THE SITE

REGINA MUNDI

Genk
A NEW EDUCATIONAL & CULTURAL HUB INTEGRATED INTO EXISTING SCHOOL BUILDINGS

House N

Noordwijk
A RENOVATION OF A SEASIDE VILLA

Office Building F&I

Beek
AN OFFICE BUILDING NEXT TO MAASTRICHT AIRPORT LANDING STRIP