©MASA architects
©MASA architects

Skolkovo Central Park Pavilion A&B

MOSCOW

 

TWO PARK PAVILIONS FOR THE SKOLKOVO CENTRAL PARK

Skolkovo Gardens is the 50 ha park located at Skolkovo Innovation Center (a 400 ha special economic zone established since 2010 focusing on five innovation industries Bio-medical, Space, Nuclear, IT and Energy) in Moscow. The park is designed to be the centre of recreation/exchange both for inhabitants and workers of Skolkovo Innovation Center.

Pavilion A:
Pavilion A is located along the boardwalk ring “Wood Ring” along the pond and having transparency (triple glazed glass) to all sides of the pavilion to function as an indoor public space.
Curved “lens” shape of the building is strictly given by the masterplan of the Skolkovo Gardens to make the pavilion as an integrated part of the landscape design, in other words, “climatized public space furniture” instead of being a building independent of the landscape design.
Pavilion A is characterised by a rhythm of slender steel portal structure and razor blades like a thin roof on top that has sufficient dimension of cantilevered canopy to stay away from the rain and snow. In summer the large overhang prevents overheating.
The portal structure is an integration of column, beam, mullion and lighting as a single element to be rather aesthetic sculptural elements than just to be an ordinary combination of beams and columns.

Pavilion B:
Pavilion B is located along “The Rainbow” near the intersection of the Grand Blvd. This is one of the first architectural objects of the Skolkovo Gardens from the main access of the new train station. Both sides of the facade have floor-to-ceiling transparency (triple glazed glass) for optimal landscape scenery.
Numbers of existing large trees located right at the west-south side of the building prevent overheating of the building in the late afternoon of summertime.
Curved “boomerang” shape of the building is strictly given by the masterplan of the Skolkovo Gardens to make the pavilion as an integrated part of the landscape design, in other words, “clematises public space furniture” instead of being a building independent of the landscape design.
Pavilion B is characterised by a gesture of gradually rising roof. The building is designed as a gradual transformation of the curbstone along the pedestrian path of the Rainbow likewise the “CURB” bench.

program
Park pavilion
site area
220m2, 180m2
client
Skolkovo IC
country
Russia
city
Moscow
partners in charge
Hiroki Matsuura, Rene Sangers
team
Edoardo Mancini
collaborators
Arteza




©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects
©MASA architects, © PosadMaxwan
©MASA architects, © PosadMaxwan
©MASA architects, ©Maxwan
©MASA architects, ©Maxwan

RELATED


House N

Noordwijk
A RENOVATION OF A SEASIDE VILLA

REALITY MACHINES

Rotterdam
EXHIBITION DESIGN OF THE GOLDEN DUTCH DESIGN DECADE @NAi

Skolkovo Hills Pavilion

Moscow
A PAVILION DESIGN FOR THE RESIDENTIAL PROJECT "SKOLKOVO HILLS"

Urban Villas Brasschaat

Brasschaat
APARTMENT BLOCKS SCATTERED INTO THE PARK SETTING

OPEN CITY

Rotterdam
EXHIBITION DESIGN FOR THE INTERNATIONAL ARCHITECTURE BIENNALE ROTTERDAM

LEIDEN TAXI & BIKE PAVILION

Leiden
A PAVILION CONSISTS OF TAXI STOP, RETAIL, ROOF GARDEN AND BIKE PARKING IN FRONT OF LEIDEN CS