© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Villa West

 

A VILLA CONVERTED FROM A 1940’S SPORTS BUILDING

Villa West - a 1940s sports hall, was an anonymous and functional architecture that looked like anything but a suitable space for a living.

The architects and the client agreed on the main approach to the project during the site visit, once they saw the walls and ceiling of the building stripped bare, revealing the original ‘raw beauty’ of the space. Both were impressed and moved by the same impulse: a desire to preserve and highlight it.

The purist tectonic architecture of the original space became our main source of inspiration. Creating a cosy living environment around it, while reusing materials and adapting the building structure for a residential function, was one of our objectives. Architects insured sustainability of the project by drawing on the resources already in place and avoiding any unnecessary waste.

Another aspect of enhancing the identity of the building’s was blurring the boundaries between the interior and the exterior. The surrounding green space, large windows cut down to the floor level, continue the inner space to the outside garden deck. Large home plants positioned under the top-light located in the center of the space, create an impression of a continuous garden.

Using tailor-made furniture elements instead of standard partition walls, allowed the architects to create an intriguing visual continuity of the space while sufficiently isolating each room.

Converting this space into a liveable environment presented a special challenge and made this project a unique experience.

program
Footprint: 605m2 Existing internal floor area: 550m2 New internal floor area: 615m2 Internal ceiling heights: 3.25 - 4.56m House perimeters: 36.5 x 19m Insulation ratio: Rc>4,5 Photovoltaic energy: 128m2 on roof Geothermal energy: 12 sources, 80m
site area
1,340m2
client
Private
country
Netherlands
city
Rotterdam
partners in charge
Hiroki Matsuura, Rene Sangers
team
Edoardo Mancini, Hernando Arrázola, Natalia Kniazkova
collaborators
Landscape design: MADMA urbanism+landscape
Photography: Tim Van de Velde - Brussel
Contractor: Frans de Jong - Brouwers-DeJong Bouw-en Aannemingsbedrijf
Constructor: Brak & Eijlers
Electrical and Water installation advisors: Jsselstijn Electrotechniek, Van Dijk Installatietechniek –
Haastrecht, VSB Wellness
Suppliers:
Facade cladding: PIB-Holland
Glass works: Van Dijken Glas
Trees: Ebben Boomkwekerij
Gates: De Regt Staalproducten
Concrete flooring: Mels Renes Betonvloeren
Wood flooring: De Vloerenier
Window openings: Metaglas
Blinds: Warema
Lighting advisors: DEP de Sfeerontwerpers - Waddinxveen
Interior constructor: Berg&Smidt Interieurbouw
Gardener: Teo van Horssen Hoveniers




© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

RELATED


House G

TOTAL MAKEOVER OF A BARN

House N

A RENOVATION OF A SEASIDE VILLA

REALITY MACHINES

EXHIBITION DESIGN OF THE GOLDEN DUTCH DESIGN DECADE @NAi

OPEN CITY

EXHIBITION DESIGN FOR THE INTERNATIONAL ARCHITECTURE BIENNALE ROTTERDAM

Apartment R

CUSTOMIZATION OF AN APARTMENT

Urban Villa

NATURE SITUATED URBAN VILLAS BY THE GOLF CLUB