Albino Alligator

AMSTERDAM

 

A PROGRESSIVE MIXED-USE BUILDING TYPOLOGY

The Albino Alligator is a progressive live/work development to initiate Buiksloterham's regeneration in Amsterdam North. It is named for its shape, materiality and its catalytic effect on the urban environment.

The Albino Alligator goes beyond standard mixed-use typologies. It proposes an intense mix of programs and environments and therefore a wide variety of uses. It is composed of five buildings: a workspace / public building (the head), a strip of row houses (the body), a residential tower (leg 1), an office tower (leg 2) and a fitness club (tail). Every building is shaped upon the spatial and structural needs of its specific program.

The buildings silver/grey appearance, composed of metal, concrete and glass, is inspired by the timeless industrial no-nonsense architecture in its surrounding. Choices are made for practical reasons: heat shielding, light gain, cost efficiency, a low-environmental burden in the production process, durability and changeability.

The park is a "white-scape". Gentle bumps create an atmosphere of ponds and dunes. The grainy surface allows the rain water to slowly soak into the ground, preventing rapid runoff, and optimising biodiversity. The overall white treatment of the surface keeps the building and ground level air cool. It also reflects bright atmospheric light into the working and living spaces.

Project@Maxwan

program
Housing, Office, Fitness, Public program, Park
site area
8700 m2
client
NAi + Ymere + City of Amsterdam
country
Netherlands
city
Amsterdam
partner in charge
Hiroki Matsuura
team leader
Nobuki Ogasahara
team
Artur Borejszo , Jason Hilgefort, Nara Lee, Michiel Raats




©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan
©Maxwan

RELATED


Urban Villas Brasschaat

Brasschaat
APARTMENT BLOCKS SCATTERED INTO THE PARK SETTING

KOZIN RESIDENTIAL ISLAND

Kyiv
HOW TO BUILD 2000 NEW HOUSES WHILE PRESERVING THE NATURAL BEAUTY OF THE SITE

Timber-hood

Pernis, Rotterdam
A CAR-FREE TIMBER-BUILT NEIGHBORHOOD WITH 180 DWELLINGS

House G

Geldermalsen
TOTAL MAKEOVER OF A BARN

House N

Noordwijk
A RENOVATION OF A SEASIDE VILLA

Moscow Apartments

Moscow
DESIGN FOR APARTMENT BLOCKS AROUND THE GOLF COURSE IN MOSCOW