House N

NOORDWIJK

 

EXTENSION TO A SEASIDE VILLA

Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house was in need of renovation.
Besides roof replacement and basement repairs, the bedrooms, bathrooms and windows were outdated and some spaces had grown too small for the clients? requirements.
Maxwan?s additions bring new distinctive features to the house, while respecting its original character.
Extending into the back garden with floor-to-ceiling glass on three sides is the new living room, which maximizes light and views from among the treetops towards the garden and further out to the sea.
In the opposite direction stretches the new kitchen, incorporated in a single precast concrete block. Its color contrasts to the existing house while harmonizing with the surroundings.
Both extensions of the new kitchen and living room are clearly separated from the existing structure with glass slits, through which the sky dramatically bursts.
The bespoke spiral staircase connecting the uppermost levels elegantly uses the balustrade to support the treads, with the laser-cut pattern blending from closed to open for structural efficiency and recalling the breaking waves. The attic is given a new lease of life by new multi-functional wall furniture and large windows.
In addition to these major components, the entire house is renewed in a manner complementary to the original house

Project@Maxwan

client

Private

country

Netherlands

city

Noordwijk

collaborators

F. Wiggers - Varsseveld (structural engineer)



© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

RELATED


House G

Geldermalsen
Total makeover of a barn

Brasschaat

Brasschaat
Design for 24 apartments within a "park" setting.

14 Houses

Eindhoven
Competition design, 1st prize. Final design and construction.

KOZIN RESIDENTIAL ISLAND

Kiev
How to build 2000 new houses while preserving the natural beauty of the site.

OPEN CITY

Rotterdam
Exhibition design turning the NAi building inside-out for the International Architecture Biennal Rotterdam.

REALITY MACHINES

Rotterdam
Design for an exhibition of Dutch fashion, industrial- and graphics design,
architecture and photography at the NAi.