CUMULUS

EINDHOVEN

 

PAVILION - BALANCING BETWEEN BILLBOARD AND WORKSPACE

There was a time when electric energy came only from the clouds. Cumulus recalls the evolution of energy distribution.
The pavilion consists of a lightweight structure with a textile cloud ceiling. There are two objects - the workbench and the stage - which serve as a shelter and platform, providing sufficient space for the basic program: 20 workplaces, a TV stage and an auditorium. The open public interior is used as a terrace and edutainment activities.

Cumulus is made up of a structure of steel columns and the walls of insulating glass with aluminium frames. The lightweight construction, short construction time and modular structure allow the pavilion to relocate quick and efficient in another context or landscape. Cumulus can be built entirely in a very short timeframe.

The pavilion generates an in-between climate that acts as a buffer to temper extreme conditions. By using locally conditioned spaces the energy consumption for heating and cooling is limited to the spaces that really need one or the other.

The glass box with floating clouds presents itself as an open and inviting breeding ground for bright ideas. It is a place where scientists, energy professionals and the passerby get inspired by how Essent deals with energy issues.

Project@Maxwan

program

science pavilion, workspace, auditorium, media stage and cafeteria

client

Essent Corporate Affairs

country

Netherlands

city

Eindhoven

awards

1st prize competition




RELATED


Monolit

Baku
Conversion of a historical building into a beacon for sustainable redevelopment in Baku

Office Building F&I

Beek
An office building next to Maastricht Airport landing strip

Love Cove

Kaohsiung
A martime and pop music centre for Kaohsiung, Taiwan

Perforum

Tallinn
Performance + Forum

Red Hill Rise

Prague
A new town centre, with retail and office program, around a new metro station

VITO headquarters

Mol
Design of a research institute